RHINO : KENDERAAN DUA ALAM YANG ANEH

RHINO : KENDERAAN DUA ALAM YANG ANEH

Diterbitkan pada Okt 11, 2017 oleh .

Badak Air?

Badak ialah antara haiwan yang paling berbahaya di dunia. Ia mampu menanduk anda sehingga mati. Badak Afrika bukanlah haiwan yang terkenal dengan kemampuan berenang jadi agak aneh pada tahun 1952, sebuah kenderaan dua alam dibina dan diberi nama Rhino. Rhino dicipta oleh Elie Aghnides, seorang warga US yang bekerja sebagai pereka kereta kebal. Rhino ciptaan beliau mempunyai dua tayar hemisfera sertinggi 6 kaki dan ianya mampu merentasi halangan air dan darat. Kenderaan aneh seberat 5000 kilogram ini diperkasakan dengan enjin 100 kuasa kuda dan mampu memecut sehingga 72 kilometer sejam. Di dalam air pula ia boleh bergerak sepantas 8 kilometer sejamdengan bantuan sistem tujahan air.

Kenapakah tayar hemisfera digunakan pada Rhino? Tayar hemisfera ini membenarkan Rhino bergerak lebih efisyen di dalam tanah berlumpur. Ia juga mebolehkan Rhino bergerak walaupun dalam keadaan senget sehingga 75 darjah. Rhino tidak dihasilkan secara komersil kerana tidak mendapat perhatian mana-mana pihak.

Diharap kenderaan dua alam moden seperti Scamander RSV dan Gibbs Humdinga IItidak akan menerima nasib yang sama seperti Rhino.

SERIUS BISJUT