Surcouf : Kapal Selam Aneh Perang Dunia Kedua

Surcouf : Kapal Selam Aneh Perang Dunia Kedua

Diterbitkan pada Okt 10, 2017 oleh .

Kapal Selam Dengan Kapal Terbang

Kapal selam digunakan sekarang bagi mengawal perairan negara secara tersembunyi. Ianya juga digunakan untuk tujuan risikan ketika Perang Dingin. Tugas utama kapal selam dicipta ialah menenggelamkan kapal musuh menggunakan torpedo. Ketika Perang Dunia Kedua, kapal selam U-Boat Nazi Jerman hampir menyebabkan Britain kelaparan kerana kapal kargo dari USA yang membawa bekalan ditenggelamkan oleh kapal selam Kriegsmarine.

Ketika Perang Dunia Kedua ada sebuah kapal selam aneh milik Tentera Laut Perancis. Surcouf aneh dan unik kerana mempunyai dua meriam berkembar 8 inci di dalam rudal berputar seperti kapal laut permukaan biasa. Ianya dikategorikan sebagaiUnderwater Cruiser kerana sistem persenjataannya yang aneh. Kapal selam Jerman hanya dilengkapi meriam 105 mm. Sebuah meriam Surcouf mempunyai peluru selebar 203 mm!

Apabila mula beroperasi pada tahun 1934, Surcouf ialah kapal selam yang terbesar di dunia dengan panjang 110 meter dan 9 meter lebar. Ia mempunyai ruang yang cukup untuk menyimpan sebuah kapal peninjau di bahagian dek belakang. Surcouf hanya dikalahkan dari segi saiz pada tahun 1944 oleh kapal selam kelas SentokuEmpayar Jepun yang berfungsi sebagai kapal selam pengangkut kapal terbang.

Sungguhpun kelihatan bad ass ,Surcouf musnah dengan cara yang sangat sadis. Ia dipercayai dilanggar kapal kargo milik Amerika Syarikat secara tidak sengaja berhampiran Panama. Lokasi bangkai kapal selam gergasi dan unik ini masih tidak dijumpai sehingga sekarang.

SERIUS BISJUT