SGNL – Tali Jam Tangan Yang Membolehkan Jari Tangan Digunakan Sebagai Gagang Telefon

SGNL – Tali Jam Tangan Yang Membolehkan Jari Tangan Digunakan Sebagai Gagang Telefon

Diterbitkan pada Jan 22, 2018 oleh .

Selamat datang ke masa depan. Hampir kesemua fiksyen sains yang dipaparkan di dalam rancangan Beyond 2000 pada dekad 80an kini sudah menjadi realiti. Komputer kompak mudah alih kini dimiliki oleh hampir semua dalam bentuk telefon pintar. Satu fiksyen sains yang akan menjadi realiti ialah menggunakan jari tangan sebagai gagang telefon seperti di dalam filem Total Recall.

SGNL ialah tali jam tangan pintar yang membolehkan panggilan telefon dilakukan dengan menggunakan jari tangan. Teknologi pengaliran tulang melalui gegaran pada tali jam membolehkan jari keling telunjuk menjadi gagang telinga. Pengguna masih perlu bercakap kepada mikrofon yang terletak pada tali jam. Bateri 200 mAh yang disertakan mampu bertahan sehingga 4 hari atau panggilan telefon selama 4 jam.

SGNL boleh berfungsi secara kendiri sebagai gelang pintar tambatan BlueTooth atau digunakan sebagai tali jam untuk Samsung Galaxy Gear S3, Apple Watch dan jangan tangan analog biasa. Jika dahulu kita ketawa melihat orang bercakap menggunakan set kepala Bluetooth seperti orang kurang waras, di masa hadapan melihat orang bercakap dengan jari pula akan menjadi kebiasaan.

 

SERIUS BISJUT